Nyheter

« Se alla nyheter

Thomas Björkstål – i samhällsnyttans tjänst

Sedan sommaren 2021 är Thomas Björkstål anställd på Netwest med titeln ”Infrastrukturkoordinator digital media” på sitt visitkort. 75 procent av sin tid driver han bredbandsutvecklingen i Lysekils, Sotenäs och Munkedals kommuner. Övrig tid ägnar han sig bland annat åt utveckling av samhällsmaster, sjökabel och andra fiber- och mobilrelaterade funktioner för olika kommuners räkning – allt i samhällsnyttans tjänst.

Thomas har en lång och gedigen erfarenhet i branschen. Han är utbildad svagströmselektriker i botten, och till det har han fogat en marknadsutbildning vid IHM Business School. Lägg därtill att han är certifierad besiktningsman för ”Robust fiber” och dessutom meriterad för att utföra Praktiskt säkerhetsskyddsarbete för stadsnät. På jobbfronten har han bland annat varit bredbandschef i Lidköpings kommun och produktchef fiberoptisk kabel på Nexans Sweden AB i Grimsås.

– Man kan säga att jag jobbat mig runt i hela kedjan – alltifrån säljare och producent till marknad och installation och allt däremellan. Jag har dessutom varit nätägare i min roll som bredbandschef i Lidköpings kommun, säger Thomas.

Vid påsken 2021 tog arbetslivet dock en ny vändning, då han blev kontaktad av Martin Gedda som ville höra om Thomas var intresserad av att vara behjälplig såsom någon form av bredbandssamordnare i de bohuslänska kommunerna Sotenäs, Lysekil och Munkedal. Respektive kommun hade inte möjlighet att bära kostnaderna för denna form av tjänst på egen hand, varför idén om att dela på en tjänst kom upp.

Thomas tilltalades av upplägget och tackade ja.

– Uppdraget lät både spännande och utmanande. Jag brinner ju för dessa typer av frågor och behovet och viljan i kommunerna var stort, så det var inte mycket att tveka om. Att jag dessutom följt Netwest lite på avstånd alltsedan grundandet 2015, då jag som bredbandschef i Lidköping var medlem i Västlänk och då togs beslut om att starta upp ett säljbolag som sedermera blev Netwest, gjorde ju inte saken sämre. Tror faktiskt att den första länken som såldes av Netwest utgick ifrån Lidköping.

I rollen som bredbandssamordnare handlar det om att hitta ”vita fläckar” på kartan för att bygga ut den digitala infrastrukturen, för att på det sättet nå de nationella målen om 95 procents täckning.

– Arbetet går ut på att analysera vad såväl fiberföreningarna som nätägarna gjort och därigenom komma fram till bra lösningar för utbyggnad. Om inte de stora nationella operatörerna ser några kommersiella möjligheter, kan det i vissa fall handla om att Netwest tar ansvar och bygger exempelvis samhällsmaster för kommunens räkning. Vi kan då bistå med förstudie, projektering och beredning, säger Thomas.

– Just nu har Netwest sex olika samhällsmastprojekt på gång i lite olika stadier – tre i Lidköping och ett i Vara, ett i Dals Ed respektive ett i Munkedal. Man jobbar också med förstudier gällande två olika sjökabelsprojekt.

– Allt fler kommuner inser behovet av en bra täckning för möjlighet till samhällsutveckling i form av företagsetablering, turistnäring och samhällsviktiga tjänster för kommunens invånare, tillägger Thomas.

Har du behov av några andra former av tjänster kopplade till en hållbar och framtidssäker bredbandsutveckling som dessutom levererar samhällsnytta på kommersiella grunder – tveka inte att ta kontakt med oss på Netwest då! Aktuella kontaktuppgifter hittar du här.

Den här webbplatsen använder cookies. Dessa används för att optimera din användarupplevelse och för statistik. Genom att trycka på "Jag förstår" godkänner du till vår användning av cookies samt behandling av dina personuppgifter enligt vår personuppgiftspolicy.

Jag förstår