Nyheter

« Se alla nyheter

Sydlänk och Netwest kopplas samman – öppnar upp för helt nya affärsmöjligheter

Genom en fysisk sammankoppling mellan Västgötaringen (läs Netwest) och Sydlänk öppnas nu helt nya affärsmöjligheter upp för såväl befintliga som potentiella kunder hos Netwest och Sydlänk.

– Grymt häftigt, säger Martin Gedda, som ser en stor potential i samarbetet – och Peter Bryne, VD på Netwests systerbolag Sydlänk, instämmer.

Sammankopplingen blev verklighet genom ViaEuropa-affären, som handlade om en önskad fiberuppkoppling mellan Malmö och Göteborg (se separat artikel).

– ViaEuropa har sin driftcentral i Malmö, och genom att koppla samman Malmö med oss i Jönköping, där vi på Sydlänk finns, och vidare till Göteborg, så hänger vi nu ihop. Detta har blivit fysiskt möjligt genom att Jönköping och Ulricehamn sedan tidigare kopplat samman sitt fibernät, säger Peter Bryne.

– Vi har i det aktuella fallet fungerat som underleverantör till Netwest för att möjliggöra den specifika affären, förklarar Peter.

För enligt Peter är själva förutsättningen för ett dylikt samarbete att det finns en affär i botten och att stadsnäten är förberedda för fiber.

– Vi har nu tillsammans möjlighet att hjälpa våra kunder att koppla ihop andra orter och stadsnät över hela södra Sverige, vilket kan innebära en stor potential, som går att utveckla ytterligare, tillägger Peter.

Martin Gedda är inte sen att koppla på – och då med blicken mot norr och österut mot Karlstad och Stockholm, och med hjälp av det angränsande systerbolaget Nodena, som är ett regionalt stadsnät för bredbandstjänster bestående av Utsikt Bredband, Kumbro Stadsnät, Mittnät och Fibra.

– Tänk, vilka möjligheter som står till buds framöver genom att kunna erbjuda våra kunder en sammankoppling ändå från Malmö i syd, via Karlstad till Stockholm i norr.

Återstår att se när detta blir verklighet. Just nu är det fullt fokus på samarbetet med Sydlänk och de möjligheter som detta innebär.

Tilläggas kan att Netwest redan idag kan nå Stockholm via Sydlänk och Jönköping.

 

Bild: Sydlänk täcker större delen av södra Sverige och genom sammankopplingen får Netwest tillgång till nio stadsnät i ett.

Den här webbplatsen använder cookies. Dessa används för att optimera din användarupplevelse och för statistik. Genom att trycka på "Jag förstår" godkänner du till vår användning av cookies samt behandling av dina personuppgifter enligt vår personuppgiftspolicy.

Jag förstår