Nyheter

« Se alla nyheter

Succé för SM-veckan i Skövde – Och Netwest fixade uppkopplingen

I vecka 5 arrangerades SM-veckan Vinter i Skövde. SM-veckan är ett av Sveriges största idrottsevenemang och totalt arrangerade ett 20-tal sporter sina SM-tävlingar under den aktuella veckan. På uppdrag av Skövde kommun fanns Netwest med för att lösa den digitala infrastrukturen och uppkopplingen gentemot SVT:s bildproduktion i Stockholm. Och det blev succé på alla håll och kanter.

Summeringen av SM-veckan vittnar om stor succé med mycket publik och press. Riksidrottsförbundet och SVT gav Skövde som värdstad ett högt betyg. Och vilken idrottsfest det blev – totalt delades det ut över 100 guldmedaljer – och tävlingarna pågick i 145 timmar.

Massor av människor var delaktiga i att genomföra evenemanget. Minst 300 personer från Skövde kommun, Next Skövde och RF-SISU jobbade tillsammans med 17 lokala föreningar, 150 volontärer och 17 gymnasieklasser. Förutom idrotterna genomfördes också After Game med mer än 80 olika programpunkter.

Drygt 8 000 personer löste entré, och därtill kom alla barn och ungdomar som gick in gratis och alla besökare till After Game, så det var med andra välfyllt med publik.

En annan del var TV-sändningarna, där SVT direktsände totalt ca 55 timmar från Skövde och Falköping under veckan. Dessutom fanns 110 ackrediterade inom press/media för att bevaka evenemanget på plats. Och intresset var stort även på webbplatser, appar och i sociala kanaler med 133.000 visningar på SM-veckansidorna och på upplevskovde.se, 7.500 nedladdningar av smveckan-appen och 8.100 nedladdningar av trafikappen Freeway.

– Det blev en väldigt bra SM-vecka som jag vet att Skövde kommun och SVT var mycket nöjda med, säger Kenneth Nilsson, planeringsingenjör Skövde Stadsnät.

Kenneth var ansvarig för att sy ihop den digitala infrastrukturen mellan arenorna och uppkopplingen gentemot SVT:s bildproduktion i Stockholm. Enligt honom en både spännande och intressant utmaning som löstes genom att nära samarbete flertalet parter emellan.

– SVT prisade den lokala organisationen och pratade faktiskt i termer av att tilldela Skövde SM-guld i att arrangera en SM-vecka, säger Kenneth och skrattar.

Även Netwest erhöll en inofficiell guldmedalj – och det som samordnare för den digitala uppkopplingen gentemot SVT i Stockholm. Och det tillsammans med en rad lokala aktörer såsom Skövde Stadsnät, Falköpings Stadsnät (Local Connect) och Åsele Fiberförening samt Bahnhof och Norrsken.

SM-veckan arrangerades på fyra olika arenor, tre i Skövde och en i Falköping, där anläggningen Arena Falköpings Motorstadium var ett svåråtkomligt område, och för att säkra TV-produktionen behövde arrangörerna finna ut en lösning med hjälp av det befintliga fibernätet.

– Genom lokal och regional samverkan och i sann ”Falköpingsanda” arbetade vi fram en lösning tillsammans med Åsle Fiberförening som är etablerade kring arenan. Local Connect ansluter till Åsle Fiberförening och genom att upprätta en fiberförbindelse mellan näten nådde vi genom fiberföreningen hela vägen till arenan. Vidare kopplade vi förbindelsen till vår stora station och mötte upp Netwest, som säkerställde den regionala transporten hela vägen till TV-produktionen, säger Mattias Arnesson – Stadsnätsansvarig på Local Connect – och tillägger:
– Detta är samverkan när den är som bäst, med lokala krafter och positiv inställning visar vi att nätägarna i Falköping alltid gör det ”lilla extra” för samhället.

Skövde kommun ansvarade för den bakomliggande infrastrukturen och därmed var man också ansvariga för direktsändningen från alla arenor till SVT i Stockholm. Såsom delägare i Netwest var det naturligt att just Netwest fick i uppdrag att lösa uppkopplingen gentemot SVT:s bildproduktion i Stockholm. Och det gjorde man som sagt med den äran – och det med högsta HD-kvalitet.

– Ännu en gång visar vi att vår regionala infrastruktur kompletterar de lokala näten i regionen och därmed skapar nya möjligheter, varav SM-veckan är ett mycket gott exempel, säger Martin Gedda.

Den här webbplatsen använder cookies. Dessa används för att optimera din användarupplevelse och för statistik. Genom att trycka på "Jag förstår" godkänner du till vår användning av cookies samt behandling av dina personuppgifter enligt vår personuppgiftspolicy.

Jag förstår