Skräddarsydda kommunala uppkopplingar med hjälp av våglängdsteknik
För några år sedan kopplade Netwest ihop ett stort antal fiberföreningar i kommunerna Sotenäs, Munkedal och Lysekil till ett sammanhängande nät – det så kallade SML-projektet. Tidigare i vår togs nästa steg i utvecklingen genom att skräddarsy uppkopplingar med hjälp av våglängdsteknik för ett antal kommunala fastigheter i de aktuella kommunerna. Och mer är att komma…
Lösningarna har blivit möjliga genom en utbyggnad av den så kallade Västgötaringen, där Netwest kan erbjuda aktiva våglängdsförbindelser med en överföringshastighet upp till 100 G till de orter som är uppkopplade i ringen.
Varje förbindelse är definierad, tydlig och inmätt. Genom att göra en inplacering vid noden, eller hyra en lokal access till en slutpunkt, skapas så en helhetslösning som är anpassad efter varje brukarens krav och behov, vilket blir mycket kostnadseffektivt.
Tjänsten erbjuder robust kommunikation ut till alla kommunala förvaltningar och verksamheter i de tre kommunerna. Exempel på användare kan vara skolor, förskolor, särskilda boenden, LSS-boenden med mera.
I första etappen har ett 15-tal fastigheter anslutits, där kraven på kapacitet och övervakning varierar beroende på typ av verksamhet.
Som exempel nämner Anders Siljeholm, IT-chef på SML-IT, en förskola kontra ett särskilt boende.
– Förskolan har verksamhet dagtid och har kanske inte samma krav på kapacitet och övervakning som ett särskilt boende som har verksamheten igång dygnet runt. Likaså har vissa skolor högt ställda krav vad gäller säker uppkoppling för genomförande av digitala nationella prov, säger Anders.
– Här kan vi med andra ord skräddarsy en lösning som passar varje fastighet och verksamhet på bästa sätt och därmed bara betala för det som är nödvändigt.
– Ytterligare fördelar är att vi inte behöver ha något ägande över tekniken, men vi har rådighet över våglängden, så att säga. Istället är det Netwest som äger, driftar och sköter övervakningen via NOC. Ett upplägg som passar oss som hand i handske, varför fler fastigheter kommer att kopplas på successivt. Totalt pratar vi om en numerär uppemot 100 fastigheter som kan komma på tal.
SML-projektet är därmed ett lysande exempel på god samverkan mellan kommuner, fiberföreningar och Netwest, där var och en gör det den är bäst på.
Lösningen med våglängdstekniken gör att vita fläckar kan byggas bort i de lite mer perifera områdena och därmed få till stånd en stabilare infrastruktur i enlighet med Regeringens bredbandsmål om att hela landet ska vara uppkopplat år 2025.