Nyheter

« Se alla nyheter

Ny ringstruktur i Orust kommun – för ökad robusthet och redundans

För tillfället håller Netwest på att ta fram förslag på en ny ringstruktur för Orust kommun. En lösning, som med hjälp av de lokala fiberföreningarna och Global Connect binder samman tätorterna Ellös, Svanesund, Varekil och Henån och därmed skapar en ökad robusthet och redundans i kommunen.

– Fördelarna för Orust kommun är både många och goda, säger Mats Devert, som verkar som projektledare för Netwests räkning.
– Utöver den övergripande samhällsnyttan i form av ökad robusthet och redundans, så försöker vi i möjligaste mån nyttja de befintliga fiberföreningarna, som därmed får en ökad avkastning genom att vi hyr fiberförbindelserna av dem.

Till de inblandade fiberföreningarna kan även läggas Global Connect som en viktig infrastrukturägare.

Enligt Mats kommer även det lokala näringslivet att ha nytta av satsningen på sikt. Detta på samma gång som kommunen får nära till sina leverantörer, vilket i sig säkrar framtida utveckling, drift och underhåll och därmed bidrar till ett ökat lokalt självbestämmande.

– På lång sikt gynnas ju alla kommunmedborgare, då möjligheten till nya samhällsviktiga tjänster förenklas. Genom en högre grad av digitalisering lär kommunen även bli mer attraktiv när det kommer till framtida företagsetablering, tillägger Mats.

Kommunen tog beslut i början av sommaren att avsätta pengar till projektet. Just nu pågår inhämtande av offerter, bidragsansökan till VGR samt planering av utförandet.

Netwest har agerat i rollen som samordnare för att förverkliga den nya ringstrukturen i Orust kommun. Vi lär få anledning att återkomma i frågan…

Den här webbplatsen använder cookies. Dessa används för att optimera din användarupplevelse och för statistik. Genom att trycka på "Jag förstår" godkänner du till vår användning av cookies samt behandling av dina personuppgifter enligt vår personuppgiftspolicy.

Jag förstår