Nyheter

« Se alla nyheter

Kapprustning inför den stora 5G-utrullningen

Just nu pågår ett intensivt arbete från de stora mobiloperatörernas sida för att rusta upp sina stamnät inför utrullningen av femte generationens mobilnät på bred front i Sverige. I Västsverige finns Netwest med som en central aktör för att möjliggöra detta.

En viktig skillnad med 5G, jämfört med 4G, är att den kan utnyttja ett mycket större omfång av högre och lägre frekvenser än vad 4G kan. Lägre frekvenser ger bättre räckvidd, och högre frekvenser ger mer kapacitet för data – men kortare räckvidd. 5G kan ha så hög kapacitet eftersom tekniken använder väldigt höga frekvensband.

5G-tekniken innebär bland annat ett mycket snabbare internet i mobilen. En annan stor fördel är att svarstiderna blir extremt korta (1-2 millisekunder), vilket gynnar nätverket av uppkopplade enheter som snabbt växer – det vi idag benämner som sakernas internet eller IoT. Helt plötsligt kan trådlösa prylar kommunicera med omvärlden i närmast realtid.

För tillfället sitter Netwest i diskussioner med ett flertal av de stora mobiloperatörerna för att kika på hur deras framtida stamnät i Västsverige ska byggas ut på ett robust och säkert sätt.

– Vår roll som regionalt bolag är att lyssna av vad varje enskild mobiloperatör önskar uppnå för att sedan ta fram en designad helhetslösning vad gäller inplacering och lämplig förbindelse till mobilmasterna, förklarar Mattias Lindholm på Netwest.

Varje operatör har sina egna nät, varför det vill till en skräddarsydd lösning för varje enskild kund. På de flesta större orterna handlar det om att upprätta en kompletterande inplacering till den redan befintliga, vilket gör det möjligt att placera aktiv utrustning i stadsfibernät och därmed skapa ytterligare robusthet i nätet.

– Än är vi bara i förstadiet till den stora utrullningen av 5G-tekniken, men sköter vi våra kort väl i det här skedet, så kan vi tillsammans med våra ägare och samarbetspartner skörda stora framgångar framöver, vilket är till stor nytta och gagn för oss alla, avslutar Mattias Lindholm.

Den här webbplatsen använder cookies. Dessa används för att optimera din användarupplevelse och för statistik. Genom att trycka på "Jag förstår" godkänner du till vår användning av cookies samt behandling av dina personuppgifter enligt vår personuppgiftspolicy.

Jag förstår