Nyheter

« Se alla nyheter

Bättre redundans i norra Bohuslän

Genom att koppla samman fem fristående fiberföreningar i norra Bohuslän och Tanums kommun så skapas bättre redundans och därmed öppnas också helt nya förutsättningar upp för såväl mobil- som datakommunikation – med andra ord: bara vinnare!

Projektet har hos Netwest gått under namnet ”Norra Bohuslän” och som uppdragsgivare har Net4Mobility stått. Net4Mobility bygger master åt Tele2 och Telenor och vid en översyn av det befintliga beståndet och dess kapacitet, kom man fram till att masterna i norra Bohuslän behövde fibreras för att få en mer stabil överföring i förhållande till en lösning med radiolänk. Inte minst sommartid, när trycket på kusten är som störst, har det visat sig finnas klara brister i att få ut kommunikationen. Detta har bland annat påverkat bärande samhällstjänster i Tanums kommun, då mobiltelefonin automatiskt prioriteras i förhållande till ren dataöverföring.

Netwest fick därmed ett rakt och tydligt uppdrag av Net4Mobility: lös och designa ett lämpligt upplägg, dvs hitta de rätta vägarna att gå.

Och de rätta vägarna var att på ett smart sätt koppla ihop de fem fiberföreningarna i Lur, Resö, Sannäs, Kämpersvik, Strömstad Stadsnät samt Tanums kommun genom 16 olika förbindelser. Processen inleddes 2019 och lagom till efter årsskiftet ska allting stå klart.

En förening som hoppade på tåget var Resö Fiberförening med ca 500 medlemmar, som täcker Resö, Galtö och fastlandet väster om gamla E6 från Kil i norr till Tannam i söder.

Och föreningens vice ordförande, Martin Björkman, ser bara fördelar i upplägget, även om han var lite tveksam i början – sett till bindningstid och ersättning.

– Så var det allt, men i det stora hela så är vi nu mycket nöjda. Netwest har varit tillmötesgående och hittat en bra lösning. För oss var redundansen det absolut viktigaste, och nu är vi uppkopplade med två linor, om någonting skulle hända. Likaså blir ju vi fem fiberföreningar mycket starkare tillsammans, då vi gemensamt kan gå fram i förhandlingarna med operatörerna. Jag skulle kalla det en win-win-lösning för alla parter.

Den här webbplatsen använder cookies. Dessa används för att optimera din användarupplevelse och för statistik. Genom att trycka på "Jag förstår" godkänner du till vår användning av cookies samt behandling av dina personuppgifter enligt vår personuppgiftspolicy.

Jag förstår