Nyheter

« Se alla nyheter

5G till Bohuslän

För tillfället pågår ett febrilt arbete från Netwests sida för att ansluta fler master till Net4Mobilitys nät i Bohuslän och därmed implementera femte generationens mobilnät. I det här fallet pratar vi om kommunerna Sotenäs, Munkedal och Lysekil.

Uppdragsgivare för projektet är Net4Mobility, som är ett samägt joint venture-företag mellan Telenor och Tele2 när det kommer till utbyggnaden av infrastrukturen för mobiltelefoni, som klarar femte generationens trådlösa system.

Standarden för 5G möjliggör för högre hastigheter och större volym. Detta ger en bättre utnyttjande av frekvensen – upp till ca 10 Gigabit/sek. Utöver den ökade hastigheten har 5G en mycket lägre fördröjning, det som brukar kallas latency.

Syftet med projektet är att fortsätta utbyggnaden av master i Bohuslän för att få en mer stabil överföring i förhållande till en lösning med radiolänk. Inte minst sommartid, när trycket på kusten är som störst, har det visat sig finnas klara brister i att få ut kommunikationen. Detta påverkar bland annat bärande samhällstjänster, då mobiltelefonin automatiskt prioriteras i förhållande till ren dataöverföring.

Netwests uppdrag i det här fallet är att binda ihop Sotenäs (med Kungshamn som centralort), Munkedal och Lysekil för att på det sättet säkra förbindelserna och öka redundansen för kommunerna i fråga.

– Uppdraget är indelat i tre delprojekt, dvs ett för respektive kommun. Vad gäller Sotenäs och Munkedal är vi inne i slutfasen av förhandlingarna, och här handlar det om ett tiotal mobilmaster per kommun, säger Mats Devert, som fungerar som projektledare.
– Vi använder oss av de lokala fiberföreningarna för att ansluta till respektive mobilmaster, förklarar Mats.

Lysekil ligger steget efter och här handlar det om ett 15-tal master, men Mats har klara förhoppningar om att även denna del ska vara slutförhandlad och klar under hösten.

När projektet sedan väl är i hamn, och masterna finns på plats, så kommer det att finnas en infrastruktur för mobiltelefoni som kan säkra bra uppkopplingar i dessa kommuner, även under sommartid.

Den här webbplatsen använder cookies. Dessa används för att optimera din användarupplevelse och för statistik. Genom att trycka på "Jag förstår" godkänner du till vår användning av cookies samt behandling av dina personuppgifter enligt vår personuppgiftspolicy.

Jag förstår