Stort intresse för Netwest Samverkans- och partnerträff
Agendan var diger när Netwest bjöd in till Samverkans- och partnerträff i Alingsås i mitten av januari – den tredje träffen i ordningen, varför det nog bör ses som en tradition nu. Totalt hade 65 personer, representerande 30-tal olika nätägare, hörsammat inbjudan, och som sig bör bjöds det på ett informativt innehåll med efterföljande gruppdiskussioner.
Först att äntra scenen på Grand Hotel i Alingsås var Netwests VD Martin Gedda, som hälsade välkommen, och på samma gång konstaterade han att det var all-time-high vad gäller såväl antal deltagare som nätägare. Lars Hedendahl, representant i Netwests styrelse sedan i maj, tog sedan vid och gav sin och styrelsens syn på dels Netwests utveckling under det senaste året, dels hur man ser på arbetet framöver.
Martin Gedda presenterade sina medarbetare och gav en kort återblick över det gångna året. Bland det som stack ut var antalet beställda förbindelser som uppgick till 586, vilket var 52 procent upp mot föregående år. Totalt genererade det en ökad omsättning med 47% mot 2022.
Innan lunch informerade Linda Höög om och Mattias Lindblom gav exempel på lyckade samarbeten med olika kluster. Thomas Björkståhl berörde Netwests övriga tjänster i form av bredbandskoordinator och andra kommunala uppdrag. Martin Gedda var sedan ”stand in” för Jesper Hagman för att ge status avseende Motståndskraft och Uthållighet. Avslutningsvis pekade Martin ut Netwests fokus för 2024, som till stor del handlade om samverkan. Med det avsågs bland annat dubbelt så många beställningar och levererade förbindelser, ökad leveransprecision, vidare expansion av Västgötaringen och ett förfinat arbete kring krisberedskap och MoU.
Efter lunch presenterade Net4Mobility sin verksamhet, tjänster och utbyggnadsplaner i regionen, varför 5G och att 2024 kommer ett bli ett avgörande (crucial) år, med tanke på allt som händer på tekniksidan. Man pekade också ut Netwest som en av företagets viktigaste leverantörer.
Därefter delade beredskapssvetsarna Magnus Svensson och Anton Johansson med sig av sina erfarenheter av genomförd utbildning inom beredskapssvetsning under rubriken ’Det är dags att rusta’. Här berörde de vilka olika utbildningar, teori och praktik, som fanns att tillgå och hur viktigt det är med samarbete och att prata samma ”språk” vid ett krisläge.
Åhörarna fick sig också till livs en introduktion till Stadsnätsföreningens arbete med Samverkansinitiativet av Mikael Ek från Stadsnätsföreningen och Johan Sandin från Canea. Båda lyfte fram just samverkan som stadsnätens ödesfråga inför framtiden.
Avslutningsvis följde gruppdiskussioner, som landade i att de olika grupperna fick en hemläxa med att sammanställa viktiga fokusområden och jobba med dessa på hemmaplan till nästa träff. Detta lär vi få höra mer om längre fram.
Därmed var en lång dag till ända och Netwest ber att få tacka alla gäster för att ni kom, lyssnade, frågade och delade med er av era erfarenheter. Nu gäller fortsatt Samverkan med stort S under 2024.
På återseende till hösten i detta forum.